Social Icons

kolmapäev, 1. märts 2017

Head tuhkapäeva! ;)

Tuhkapäeva nimi tuleb sellest, et sel päeval oli vanasti kombeks üksteisele tuhka pähe raputada. Vanasti inimesed uskusid, et see tegevus puhastab inimest ja tõrjub temast eemale kurjad vaimud.
Seotud kujutis
Allikas: internet
Tuhkapäeval oli kombeks meisterdada nukk. Inimesed ütlesid nuku kohta tuhkapoiss. Tuhkapoiss tuli viia teise pere ukse taha. Kui pererahvas märkas seda, siis viisid nad nuku mõne teise pere ukse taha. Niimoodi liikus tuhkapoiss ringi kuni päikeseloojanguni. Keegi ei tahtnud, et nukk tema ukse taha jääks. Inimesed arvasid, et siis läheb sellel perel halvasti. Seda peret hakkasid teised narrima. Inimesed arvasid, et see pere on laisk ja räpane.
Vanasti ei tohtinud tuhkapäeval juukseid kammida. Inimesed uskusid, et kui sel päeval juukseid kammida, siis lähevad juuksed halliks ja katki. Tuhkapäeva õhtul ei tohtinud kaua üleval olla ja tulevalgel tööd teha. Naised ei tohtinud tuhkapäeval esimesena külla minna. Vanasti inimesed uskusid, et need tegevused toovad peresse haigusi ja halba õnne loomade kasvatamisel.

Eile oli vastlapäev ja rääkisime pikalt ja põhjalikult rahvakommetest. Liugu laskma ei jõudnud ja tore oli, et ei läinud, sest tänavune talv juba on kord selline, et enne kui kelgu välja võtad, on lumi läind!
Küll aga möödus päev vurritades! Õpetaja  pani vahendid laua peale ja nööbivurride valmistamine algas.
 











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

 
Blogger Templates